Svartavinbär & Rabarber

#Svartavinbar #Svartavinbarsblad #rabarber

Recept:

Svarvinbärsblads saft

Dagen innan du ska plocka blad på din svartvinbärsbuske är det en fördel om du vattnar busken ordentligt, gärna häll vatten överbusken ordentligt också med din vattenkanna med strilen på. På detta sätt ger du busken en rejäl fuktboost och löven blir så där krispiga och fulla av arom och smak som kommer ge din saft just den friska försommarsmaken du vill ha. Det är också bra för busken att du ger busken extra fukt, så att den enkelt kan ta igen och sätta nya blad, efter att du plockat.

  • 2 liter Svartvinbärsblad
  • 2 1/2 liter kokt hett vatten
  • 1 msk Citronsyra
  • 2 1/2 dl strösocker
  • Citronmeliss
  • Citronskivor och lite isbitar.

Receptet har jag fått och delat vidare till min granne, vill dela med mig till dig också. Jag tror att luften är lite renare i den tid vi är i just nu, fler flygplan än vanligt står parkerade, och det är tyst och stilla i luftrummet, bara en vacker klarblå himmel över mig, doft av nyutslagen Poppel och Syren, med fullt med Svalor som flyger kring, en Häger som drar förbi, med sina långa långa ben efter sig.

Jag plockade svartvibärsbladen en dag då frostrisken var över, torrt i luften och soligt och skönt att vara ute. Ta med dig din korg och ett halvliters mått, ut och njut av stunden i solen. Jag plockade 2 liter svartvinbärsblad.

Foto: Catharina Antonson
ALL RIGHTS RESERVED CATHARINA ANTONSON

Ta nu bladen och lägg i ett stort kärl. t ex en stor bunke eller stor rostfri kastrull (ej aluminium, ej zink, ej järn). Lägg i bladen och häll i vatten. Tvätta nu alla bladen noga med vatten. Häll ut skölj vattnet.

Foto: Catharina Antonson
ALL RIGHTS RESERVED CATHARINA ANTONSON

Koka nu upp 2,5 liter vatten. Häll det heta vattnet över de rengjorda bladen. Tillsätt en matsked Citronsyra, och rör försiktigt om tills Citronsyran löst sig. Nu skall du täcka över med ett lock eller wrapping, och låta detta stå i rumstemperatur i ett dygn (24 tim).

Efter ett dygn, är det nu dax att tillsätta två och en halv deceiliter (2,5 dl) socker. Rör försiktigt runt tills allt socker ha lösts upp.

Sila nu bort alla svartvinbärslöv i en durkslag. Lägg gärna ut bladen i naturen, så får någon annan i naturen lite gott att äta. Sila sedan drycken ännu en gång, genom en saftsilduk, för att få en ren och helt klar saft.

Häll nu upp på väl renggjorda flaskor eller i tillbringare. Njut av din goda saft väl kyld, som den är, eller blanda den med bubblor, is, citronskivor. Kanske lägger du i några blad av Citronmellis och några isbitar,

Foto: Catharina Antonson
ALL RIGHTS RESERVED CATHARINA ANTONSON

– Njut och ha en fin försommar <3