Berättelser från skogen – Certifierad Skogsbadsguide

#certifieradskogsbadsguide #Shinrin Yoku #Hallbarhalsa #Ekologi #Natur

Tack för den här säsongen, lite Skogsbadsbilder från sommaren 2021.

Intressant om Skogsbad på SVT – vad ger Skogsbad

https://www.svtplay.se/video/32518255/vetenskapens-varld-slaget-om-skogen/slaget-om-skogen-framtidens-skog?fbclid=IwAR2oudpZzRq2w96ssZnnBEHXtB2WCFH0_ayDguNJcp0LmDkJyoA4qnh1vFQ

Studier visar tydligt på hälsoeffekter

Källa: SLU /Umeå universitet
Källa: SLU/Umeå universitet

I min skog finns ett Äppelträd mitt bland alla andra trädslag, det inger mig hopp och tillförsikt för acceptans och insikten om att mångfald berikar oss på ett naturligt sätt, så har det alltid varit, bara människorna som glömt det. Nåväl, de smakar jättegott de äpplena, även om de är mindre än sina äppelsläktingar i butikshyllorna.

Tacksamhetenssymbol idag för vår förmåga till livslångt lärande och utveckling, ta vara på den möjligheten är mitt råd till dig, som just nu läser.

Foto: Catharina Antonson, Nacka 2021

Bilder från min Skogsbadsevenemang i helgen i Borensberg i Östergötland, då jag hade ”Prova på Skogsbad”, vilket var mycket uppskattat, kul! Nöjda deltagare fick möjlighet att sakta ner tempot och återhämta kraft i naturen, under min ledning. Vi förundrades tillsammans över den frodiga växtligheten mellan Ormbunkar, Blåbärsris och Skvattram samt fick sällskap av flera Nötväckor, Grodor och en Gröngöling.

Nu har jag haft mitt första Skogsbad med akvarellmålning. Jag bjöd in till att måla akvarell i skogen och jag hoppas att fler vill komma och uppleva en ny sorts naturupplevelse tillsammans med mig, varmt välkomna att boka plats, se under fliken ”boka”, hör gärna av dig om du har frågor <3

Foto: Catharina Antonson, sommar 2021

Under vår och försommar 2021, så har jag bjudit in till Skogsbad vid Gammelström i Tyresö samt i Vendelsö, på Södertörn, Har valt ut några bilder från dessa turer, nu är det tid att komma ut i naturen tillsammans igen i mindre grupper

Foto: Catharina Antonson
Lingonblommor 2021 i Vendelsö i Gudö Park
Foto: Catharina Antonson
Skvattram, Borensberg 2021
Foto: Catharina Antonson
Natuobjekt som blev naturkonst i våran avslutande intsallation, Borensberg 2021

Foto: Catharina Antonson, Kanalparken i Borensberg,
Krisitihimmelfärdshelgen 2021

Jag blev intervjuad i torsdags i Radio P4 Östergötland, inför starten på mitt Skogsbadsevenemang i Borensberg i samarbete med Göta Hotell. Lyssna gärna på mitt inslag i radio där jag berättar och svarar på frågor om
– Vad är skogsbad?
Länk:
https://p4dela.sverigesradio.se/?id=24351&fbclid=IwAR0J4XQrbw4gWTXSzrfCZLGM87sTiZg_sCoeWIoqh1Xf3pEUTPaLTzg041M

Välkommen att boka din plats i ett Skogsbad, se under fliken ”Boka”

Foto: Catharina Antonson
Certifierad Skogsbadsguide (Shinrin Yoku) Borensberg 2021 – Krisitihimmelsfärdshelgen

I helgen var jag i Borensberg och förberedde Skogsevenemanget i Kristihimmelsfärdshelgen, Det kommer bli en härligt, varmt välkommen, se detaljer under fliken ”Boka”, väl mött

Foto: Catharina Antonson
Min skogsbadstrail i Borensberg 2021
Foto: Catharina Antonson
Förberedelser inför mitt skogsbadsevenemang i Kristihimmelsfärdshelgen, Borensberg 2021

Nu öppnar jag upp min Skogsbadsverksamhet för detta året, det är dags att vandra ut i naturen igen tillsammans. Läs mer under fliken ”Boka”, där håller jag alltid uppdaterad information om alla mina Skogsbadsturer.

Foto: Catharina Antonson
Borensberg invid Göta Kanal, våren 2021

Försöker fånga solen nu, i en tid av sorg för min del. Jag väljer att dela med dig, då det som är, är ändå, min mamma har somnat in, i oändligt stor sorg och saknad. Jag älskar min mamma och hon är kvar här hos oss, men på ett nytt sätt.

Tack mamma för allt du givit, för alla härliga stunder vi fått tillsammans
Du finns kvar hos oss fortfarande och så kommer det alltid att vara <3
Pussar och Kramar,
din dotter Catharina

Foto: Catharin Antonson,
Tussilago en dag, 2020
Bilden påminner mig om alla gånger som jag och mamma, gick och handlade nya promenadskor till mig, när jag var liten, för att sedan gå längst med småvägarna hemåt och vi letade och hittade Tussilago, som jag plockade och som vi satte i vatten i en äggkopp <3

Solovandring en januaridag 2021

Foto: Catharina Antonson, Öppna sinnena, trail 1, 2021

Fråga dig själv:
– Hur kan jag njuta av att vara utomhus, ..just idag?

Foto: Maya Lyck Antonson
God Jul 2020

Ja, nu är jag klar och Certifierad Skogsbadsguide! Känns fantastiskt härligt och jag är så tacksam att jag fattade det beslutet för ett år sedan och det känns så roligt att nu vara klar, eller rättare sagt, det är nu det börjar. Jag har nu fattat ett nytt beslut att även fortsätta min resa i att utvecklas inom detta område och har anmält mig till fortsättningskurs 2021 för att även bli Certifierad Skogsbadsterapiguide. Så det vore så kul om du hänger med och följer min resa även framåt och hoppas att vi ses på något av mina kommande Skogsbadsevenemang. Tack för i år och njut av naturen, just nu. God Jul och ett Gott Nytt År!

Länk till min kommande vidareutbildning 2021:

Länk till min kommande vidareutbildning till Certifierad Skogsterapiguide 2021

Så vandrar vi in i en ny skog i Vendelsö. Här öppnar vi våra sinnen i en lövskogsglänta, passerar två myrar och upptäcker vad som händer ovanför oss på en skön mossig kulle, bland krokiga tallar och granskog. Vi uppmärksammar vad vi noterar på flyttblocket och möter sedan olika träd och fokuserar på barken. Avslutar så småningon med naturvaro i mossvärldens famn. Se under fliken ”Boka”. Tacksam för naturen.

Foto: Catharina Antonson, Skogsbad i Vendelsö, Haninge, Södertörn 2020
ALL RIGHTS RESERVED CATHARINA ANTONSON COMMUNICATIONS SWEDEN

Tiden går så fort, det är i nuet jag levt och arbetat denna sen sommar och höst, fokuserat med en klar intention i allt jag gör. Tacksam för alla som förundrats tillsammans med mig under mina Skogsbad så här långt och överaskat och glatt mig med alla era fina berättelser och trädminnen vi delat tillsammans. Jag har har nu kommit en bit in i min praktik tid. Jag har haft fyra Skogsbad i Gammelströmmen ”lilla” – Tyresö på Södertörn under augusti och september 2020. Lägger upp lite vackra bilder här:

Foto: Catharina Antonson
Påfågelspinnare i Mundekulla sommaren 2020
ALL RIGHTS RESERVED CATHARINA ANTONSON

På min Solovandring blev jag inbjuden att möte den här vackra Påfågelspinnaren, som var den mest komplicerade skönhet jag mötte den dagen. Med sina många ben kröp den sedan vidare, från min jacka och upp för ett grässtrå, för att sedan vaja en stund i vinden. Kanske känna lite på vad som komma skall, efter att den tagit sig igenom sitt stadium som larv, puppa för att sedan åter klättra upp på ett strå för att breda ut sina vackra fjärilsvingar och flyga ut över Mundekullas ängar och skog och mark.

Foto: Catharin Antonson
Skogsbad sent på kvällen i fullmåne Mundekulla 2020

Vi fick också prova på att gå på Skogsbad sent på kvällen. Vilken ljuvlig upplevelse. En helt ny sida av skogen visade sig för mig. Granarnas mindre grenar fladdrade likt slöjor för vinden. En lysmask visade oss vart vi skulle ta av till en lite mindre stig för att hitta vår plats att lägga oss ner och uppmärksamma vad som rörde sig ovanför oss. Där låg vi till stjärnorna kom fram, tyst och lugna och suset från träden. Sedan vandrade vi och mötte fullmånen i sin glans blande lövträden steg den upp och lyste stigen framåt åt oss. Vilken helt fantastiskt fin kväll, tacksam att fått möjlighet att möta naturen på ett helt nytt härligt sätt. Vilken gåva att kunna dela med sig av till andra, så välgörande.

Foto: Catharina Antonson
Den flerhundraåriga gamla Eken på Mundekulla 2020

Här på gräset hade min grupp i ett grupparbete, introduktion till vad Skogsbad är och lite om platsen som vi stod på Mundekulla och Eken. Anna i min grupp Guidade oss i den Cirkeln.

Jag vill dela med mig av ett boktips, den fantastika Stephanie Verstift Kokbok, ”Mundekulla Cooks – Vegan and vegetarian recepies from a place for music, peace and sustainability in the Swedish forest”. Hennes mat är bara så himla god! Härlig njutning för hela kroppen!
Länk till boken: https://www.mundekullacooks.com/

Foto: Catharina Antonson
Min kokbok som Stephanie signerat så fint <3

Idag är det andra dagen efter ankomst och vi har varit på vårt andra Skogsbad tillsamman, idag under ledning av två av fjolårets Skogsbads elever i Shinrin-Yoku Sweden. En mycket trevligt och sinnlig promenad där vi upplever naturen just NU. På eftermiddagen har vi ett intressant teoripass i Solsalen, som är precis så vacker som det låter.

Foto: Catharina Antonson
Eklöv med regndroppar på bladen. Mundekulla, Långasjö 2020
På och i en Ek kan det bo ca 1500 organismer under Ekens livstid.

Första dagen efter ankomst har vi vårt första Skogsbad tillsammmans i gruppen under ledning av vår mentor Petra Ellora Cau Wetterholm. Skogsbad bjuder in till att öppna våra sinnen och sakta ner och röra sig långsamt i kontakt med naturen i en ömsesidig relation, knyter vi an till naturen. Jag upplever naturen på ett mycket fint och nytt sätt som jag vill dela med mig av till alla andra människor, så härligt! När vi blir inbjudna till en stunds egen naturtid så kommer jag in i en dunge, framför mig ligger ett fint litet litet vitt ägg. Symbolen för LIV så fint!

Foto: Catharina Antonson, Ägg symbolen för Liv, Mundekulla skogen, sommar 2020

Nu har vi öppnat upp Skogsbads Cirkeln!

Resan hit till Mundekulla i Småland gick jättebra. Corona anpassat avstånd överallt och jag hade ansiktsmask på tåget för säkerhetsskull. Väl framme i Emmaboda väntade EmmaTaxi, som tog mig sista biten fram ca 10 km till Mundekulla i Långasjö. Checkade in på min rum med utsikt över ängen, dammen, hästhage, skogen och den gröna kullen. Ett fantastiskt lugn vilar här, syrsorna spelar och Citronfjärilarna flyger runt blande ängens många ängsblommor, stora blåklockor, röllecka, jättelika Rödklöver blommor med sin söta doft. Vilken lycka, så vackert!

Foto: Catharina Antonson, Vy från mitt rum på Mundekulla, Långasjö sommar 2020

Kollar packlistan, ser att jag behöver fixa ett par saker till innan jag är klar för avresa till min första vecka i Skogsbadsguide cirkeln. Fick en jättetrevligt brev idag från vår kursledare, med en inbjudan att ta med ett naturföremål hemifrån, som vill föra ett budskap med till gruppen, en berättelse eller en stunds tystnad. Jag fick direkt en tanke på vad jag tar med, det är en välslipad bit drivved som jag hittade här i sjön för en tid sedan. Den har en helt egen berättelse! Kanske följer du med mig på någon skogsbadstur lite längre fram, så berättar jag om den för dig också.

Häromdagen var jag ute en sväng med min Mountainbike. Såg ett träd som håller på att äta upp en gammal fågelholk. Naturens eget sätt att städa upp och ta tillbaka energin och förnya. Härlig bild blev det!

Foto: Catharina Antonson, Fågelholk snart ett minne blott, sommar 2020.

Nu är det inte så långt kvar till kursstart. Under tiden så har jag som så många andra, tagit lite hemmamester, med små utflykter då och då, för att hålla igång och må bra. Jag var på en helt unik plats, där Estrid Ericson anlagt en damm en gång i tiden, dammen finns kvar och ligger fint inbäddad i grönska. Den vita Näckrosen blommar NU!

Foto: Catharina Antonson 2020, Damm anlagd av Estrid Ericson

Vill gärna dela med mig av ett fint program på SVT Play om skogen och naturen som en vetenskapligt bevisad källa till nya krafter och välmående:

Länk:

https://www.svtplay.se/video/32518255/vetenskapens-varld-slaget-om-skogen/slaget-om-skogen-framtidens-skog?fbclid=IwAR2oudpZzRq2w96ssZnnBEHXtB2WCFH0_ayDguNJcp0LmDkJyoA4qnh1vFQ

I veckan har jag gjort lite inköp inför mina Skogsbads turer, fick mycket fin hjälp av en specialist på just vistelse i skog och mark, på Länna Sport, Haninge. Mycket bra sortiment och kunnig & trevlig personal. Handlade Mygg & Fästingstift och en väldigt praktisk myggnätshatt, som kan vara bra i närheten av kärr. Tänker att det kommer vara mysigt att även lägga sig i en hammock ute i skogen. Tänk att bara vara och ligga och lyssna på trädens sus och känna alla dofter från barrträd och andra växter i skogen. Kanske sover jag i den också – Ska bli så kul att testa!

Foto: Cathatrina Antonson,
Dubbel Hammock med myggnät och speciella upphängningsremmar, som ej kan skada trädstammen, försommaren 2020
ALL RIGHTS RESERVED CATHARINA ANTONSON

Önskar dig en riktigt härlig Midsommarhelg!

”..Tärnan har fått ungar och dyker i min vik ur alla gröna dungar hörs finkarnas musik, och se, så många blommor som redan slagit ut på ängen! Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol.
(Lyrics, Sjösala Vals, av Evert Taube)

Foto: Catharina Antonson Mandelblom i blom våren 2020
ALL RIGHTS RESERVED CATHARINA ANTONSON

Fråga dig själv:
– Hur kan jag njuta av försommaren utomhus, ..just idag?

#Skogsbads Guide #Shinrin Yoku #Hallbarhalsa

Foto: Catharina Antonson
ALL RIGHTS RESERVED CATHARINA ANTONSON

”….Ur vattnet kommer styrkan”, läste jag en gång någonstans, det ligger något i just den formuleringen. Just så upplever jag det, som är en riktig badentusiast!